Anasayfa / Hakkımızda
Uzlaşı Kültürü ve Hukuk Derneği 25 Şubat 2019 yılında bir grup arabulucu avukat tarafından kuruldu. Dernek merkezi İstanbul Bakırköy’dedir. Derneğin amaç, ilke ve değerleri tüzüğünde yer almakta olup, derneğin neden kurulduğunu ve neden “uzlaşı” ,”kültür”, “hukuk” gibi sözcüklerin tercih edilmiş olduğunu da göstermektedir.
Fikir ve sanatın korunup geliştirilmesine, uzlaşı kültürüne, hukuk kültürüne, toplumsal adalet ve barışa katkı sağlamak; dürüst, barışsever, uzlaşmacı kişilerin yetişmesi ve dayanışmasını sağlamak üst amacı çerçevesinde;
Özel olarak fikri ve sınai haklar hukuku alanında, bilişim hukuku alanında, arabuluculuk ve diğer alternatif uyuşmazlık çözümleri hukuku alanında ve genel olarak tüm hukuk alanlarında, hukuk disiplinleri arasındaki geçişleri de gözönüne alarak, uzmanlığı esas alan başarılı, koordineli ve entegre çalışmalar yapmak;
Sulh, Av.K.m.35/A-uzlaşı sağlama, uzlaştırma, arabuluculuk, tahkim ve diğer alternatif çözüm yollarının tanıtılması ve geliştirilmesine, taraf vekilliğinin ve avukatlığın etkin olmasına ve saygınlığına yönelik çalışmalar yapmak; yapılan çalışmalara destek olmak.
Akran arabuluculuğuna destek vermek , hayatın içinde iletişim ve uzlaşı anlayışını geliştirmek.
Dernek yönetim ve faaliyetlerine şeffaflık ilkesinin hakim olması esastır. Gerek dernek içi çalışmalarda ve gerekse derneğin faaliyetlerinde empatik düşünme, saygı ve hoşgörü esastır. Mesleki dayanışma ve işbirliği yanında yeniliğe, çağdaş olana, yaratıcılığa fırsat ve özgürlük tanınması, özgünlük esastır. Dernek vesayet kabul etmez.Mesleki kurallar, yasal gereklilikler dışında dernek kararlarını alırken özgür ve bağımsızdır. Dernek amaç ve hedefleri çerçevesinde işbirliği ve dayanışma esastır.
Amaçları doğrultusunda gerek üyelerine ve gerekse işbirliği ve dayanışma içerisinde olduğu kişi ve kurumlara yönelik eğitim programı, sertifika programı, atölye çalışmaları, seminerler, konferanslar, forumlar, toplantılar, söyleşiler, tanıtıcı gösteriler ve benzer etkinlikler düzenlemek, uzlaşı kültürünün gelişimine, hukuka güvenin artmasına yönelik projeler üretmek, hazırlanmış projelere katılmak ve ortak projeler hazırlayarak bunları yürütmek derneğin hedefleri arasındadır.
Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için plâtformlar oluşturmak; Bir dernek merkezi ( UKHD Uzlaşı Merkezi) kurarak bu merkezde arabuluculuk uygulamalarının, uzlaşma sağlama görüşmelerinin, uzlaştırma görüşmelerinin, uzman görüşü hizmetlerinin, kurs ve eğitim çalışmalarının ilgili mevzuata uygun şekilde yapılmasını temin etmek, bu merkeze yapılan başvuruların değerlendirilmesi için bir sistem ve organizasyon yapısı oluşturmak yine dernek tüzüğünde yer alan önemli ve güncel hedeflerdir.
Arabuluculuk ve diğer alternatif uyuşmazlık çözüm yollarına müracaat , müzakere ve anlaşma aşamalarında taraf vekilli olarak avukatlığın etkin hale getirilmesi için gerektiğinde başta Barolar ve TBB olmak üzere, ADB, TMPK ve ilgili tüm kurum, kuruluş ve kişilerle işbirliği yapmak, eğitimler, atölye çalışmaları vb. düzenlemek.
İki tür üyelik sistemi mevcuttur. T.C. vatandaşı olup, fiil ehliyetine sahip, dernek amaç ve faaliyetlerine uygun amaç ve faaliyet göstereceği en az üç dernek asli üyesi tarafından referans verilen gerçek ve tüzel kişiler derneğe asli üye olabilir.
Dernek amaç ve hedefleri doğrultusunda yararlı çalışmalar yapacağına, dernek ile işbirliği ve dayanışma içinde hareket edeceğine inanılan gerçek ve tüzel kişilere Yönetim Kurulu kararı ile dayanışma üyeliği (onursal üyelik) verilebilir. Dayanışma üyeliği için başvuru şartı yoksa da kişisel bilgilerin temini için form doldurması istenebilir.
Asli üyeler aidat öder, bağışta bulunabilir ve derneğin karar alma ve etkinlik sürecine katılabilir. Yıllık aidatını ödemeyen asli üye genel kurulda oy kullanamaz.
Dayanışma üyeleri ise aidat ödemezler, ancak dernek amaç ve hedeflerinin gerçekleşmesine katkı için dilerler ise bağışta bulunabilirler. Derneğin genel kurullarını ve üyelere açık olan yönetim kurullarını izleyebilirler, görüş ve önerilerde bulunabilirler ancak oy kullanamazlar. Ayrıca, aksine bir genel kurul ya da yönetim kurulu kararı olmadığı sürece dernek etkinliklerine asil üyelerle aynı şartlarda katılabilirler.
Derneğin Genel Kurul, Yönetim kurulu, Denetim kurulu,adı altında üç organı vardır. Ancak, Genel Kurul isterse üyelerinin görüş ve önerilerinden yararlanabilmek amacıyla Dayanışma Kurulu oluşturulmasına karar verebilir veya oluşturulması için yönetim kuruluna yetki verebilir. Genel kurul; üç yılda bir Nisan ayı içerisinde, yönetim kurulunca belirlenecek gün, yer ve saatte olağan toplantısını yapar. Olağanüstü toplantı ise, Yönetim veya Denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek asil üyelerinin 1/5 inin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde yapılır. Dernek, gerekli gördüğü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla yönetim kurulu kararıyla Temsilcilik açabilir.
Uzlaşı Kültürü ve Hukuk Derneği 25 Şubat 2019 yılında bir grup arabulucu avukat tarafından kurulmuştur.
Yücetarla Cad. No:3/16 Bakırköy, İstanbul
Copyright © 2025 | Uzlaşı Kültürü ve Hukuk Derneği